Les: Worsted vs Woolen

Gesponnen garen kan Woolen of Worsted gesponnen zijn.

Woolen garen is rommeliger, bouncier, fluffy en zachter dan worsted garen. Woolen garen wordt gemaakt van gekaarde wol. (batts, rolags of rologs)

Het meeste fabrieksgaren is worsted. Glad en smooth. Worsted garen kan jij ook maken, dan heb je gekamde wol nodig. (combed top roving)

Als spinner kan je kiezen welk soort garen je maakt.

Het verschil visueel

Het zichtbare verschil tussen worsted spinnen en woolen is het volgende:

zie je hier dat worsted garen gladder is? Woolen is links, worsted is rechts in beide plaatjes.

Welk garen maak jij dus?

echt worsted garen

Worsted Garen spinnen

Kan alleen met Combed Top Roving. Niet alle Roving is Combed Top Roving.

Roving is in Nederlands: Lontwol. In het Nederlands wordt er geen onderscheid gemaakt tussen Combed Top en Sliver. Beide worden lontwol genoemd. Er bestaan twee soorten lontwol dus: Combed Top en Sliver. KIJK DUS UIT daarmee. Want Sliver is een inferieur product waar je geen worsted draad mee kan maken.

Combed Top (geKAMde Lontwol dus) is gemaakt door te kammen. Kammen verwijdert in tegenstelling tot kaarden van wol alle korte vezels. Combed top Roving is nodig voor Worsted spinnen.

Dan is de techniek van Worsted garen nog belangrijk: je spint de vezels in dezelfde richting van het garen. Je spint dus in dezelfde richting als de lontwol. Je spint in de lengte richting van de vezels.

Zelf geKamde lontwol (combed top) maken:

Voor het maken van combed top roving/lontwol heb je nodig: een hackle en wolkammen. Kammen zijn die dingen met de lange tanden. Als je een hackle hebt volgeladen kan je hem leegtrekken met een Diz. Daarmee maak je zelf je eigen lontwol. Hackle, kammen en Diz dus. En wat je nog meer nodig hebt is: heel veel geduld om het te leren. Want lontwol trekken van een hackle is zwaar en heel moeilijk. Maar ook heel leuk. Hier zie je hoe.

Echt woolen garen maken

Echt woolen spinnen kan alleen met gekaarde wol: rologs, batts of rolags. De echte woolen draad wordt gemaakt door dwars op de lengte richting van de gekaarde vezels te spinnen. Kaarden is eigenlijk de wol borstelen. En dat is anders dus dan Kammen. Je kan dus ook Sliver van je kaardmolen trekken. Een lontvormige batt, en soms wordt dat ten onrechte Lontwol genoemd. Het gaat dan dus om lont getrokken van de kaardmolen en zou eigenlijk sliver moeten heten. Met sliver kan je ook heel erg goed woolen spinnen. Want alle gekaarde wol (geborstelde wol) is zo gemaakt dat de vezels niet perfect in dezelfde richting liggen, wel redelijk, maar niet perfect. Dat kan alleen met kammen.

Gekaarde wol heeft nog wel alle korte vezels in zich. Dat en het feit dat de wol een beetje kriskras ligt door elkaar maakt woolen garen zo onwijs luchtig en zacht, bouncy en warm. Er bestaan weinig zachte woolen fabrieksgarens, en daarom is handgesponnen woolen garen ook zo ongelooflijk populair aan het worden. Want het is gewoon niet na te maken!

Zelf kaarden:

Rolags zijn heerlijke rommelige worstjes die je makkelijk kan spinnen. Deze manier van voorbereiden is makkelijk te doen. Wat heb je nodig? 2 kaardplankjes, 2 breinaalden. Alternatief: 2 hondenborstels. In deze Video zie je hoe je dat zelf kan doen. Bij het spinnen van een rolag spin je automatisch dwars op de vezels.

Batts kan je maken met een zogenaamde kaardmolen. Dat is een mooi instrument om te bezitten. Ze zijn waardevast, zo geliefd zijn ze tweedehands. Een tweedehands kaardmolen is bijna net zo duur als een nieuwe. En bedenk je wel: kaardbeslag verslijt. Spaar nog even door voor een nieuwe molen, als je geen mooie deal kan vinden. Het is het waard. Met een kaardmolen kan je ook rologs maken. Dat is een heel grote dikke rolag die je heel makkelijk dwars op de richting van de vezels kan spinnen. Met een rolog spin je lekker een uur door, heerlijk.

Je kan ook lont trekken van een kaardmolen, dan liggen de vezels als je gaat spinnen wel redelijk in dezelfde richting. Zoals met de lont van een hackle. Maar de kortere vezels zitten er nog in, en het is zeker weten een rommeligere lont. (geen combed top). Dit garen noem je dan ook semi worsted.

Als je de RoLOG methode gebruikt bij het voorbereiden van de batt voor het spinnen spin je automatisch Woolen, want je spint dwars op de lengterichting van de vezels. In deze Video zie je hoe je dat ook kan doen.

Zelf ook leren om zo’n mooie woolen single te spinnen uit een (art) batt?

Semi Worsted en Semi Woolen

Het meeste handgesponnen garen zit tussen worsted en woolen in. Voorbeeld: een lont gemaakt van een kaardmolen. Als je deze lont wel in de lengte richting van de vezels spint, maak je een semi worsted garen. In deze Video zie je hoe ik dat voorbereiden van een batt doe zodat ik een Semi Woolen garen kan maken.

Een lont kan je echter ook dwars op de vezels spinnen, deze techniek heet: from the fold. En dan maakt degene theoretisch dus een woolen garen. Zelfs als het gesponnen wordt vanaf een gekamde lont. Garen gesponnen met de from the fold techniek noemen we semi worsted.

Dus de vraag is eigenlijk:

Kaarden of Kammen?

Wil je leren kaarden, kammen, wassen of spinnen? Boek me of doe een eCourse.


Meer weten over Spinnen en ook beginnen met spinnen?

Join onze groep op Facebook, waar we je met behulp van de beste experts uit Nederland leren wol spinnen. Helemaal op maat. Het is gratis, dus waar wacht je op?


Volg een les over kaarden of kammen door mijn eCourse te kopen:Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s