Glitter en Glim

Glitter, glanzend, iridiscerend en holografisch.

Ben je gek op glitter, dan weet je dat er verschil in zit. Maar waar zit het hem precies in?

Glitter bedoelen we mee: iets wat glittert, het schittert reflecties van een kleur terug, glitter kan elke kleur hebben. Zilver reflecteert wit, paars alleen paars, etc. Dit is te zien in de glitterdraden van Fairy TAIL. Zilver, paars, magenta, bronze, gold en lilac zijn voorbeelden.

Als een glitter twee of meer kleuren reflecteert noemen we het een samengestelde glitter. Voorbeelden bij ons hiervan zijn Rainbow en Dark Rainbow. Zij hebben allebei drie kleuren die afgewisseld worden: cyaan, magenta en lemon yellow. Unicorn en galaxy zijn ongeveer hetzelfde, maar bevatten lange strepen van die reflecterende kleuren. En Night Sky bevat blauw en zwart in strepen achter elkaar.

Met iriserend bedoelen we producten die een parelmoer achtige, of olie achtige glans hebben. Glitters kunnen niet iriserend zijn. Maar vezels en draden wel. Een cd is een goed voorbeeld van iets wat iriserend is met de hele regenboog. Maar sommige objecten hebben een glans die meer pastel is: dan noemen we het parel. En sommige objecten, vezels en draden hebben die glans bovenop zwart. Dan lijkt het meer op een olievlek. Toch is de hele regenboog te zien in veel parels en in een olievlek.

Sommige objecten, vezels en draden geven een reflectie van maar een deel van het spectrum aan kleuren. En dan kan je denken aan de pauwenveer: van groen naar blauw. Maar ook moderne fantasie kleuren zoals dragon. Maar gek genoeg komt parelmoer hier ook weer in terug. Want parelmoer kan ook deels het spectrum reflecteren. Vaak is het dan mint/cyaan, roze/geel.

Dan bestaat er nog iets bijzonders tegenwoordig. Dat heet holografisch. Er is in het assortiment van Fairy TAIL een voorbeeld van te vinden, namelijk Diamond. Het object, de vezel of de draad reflecteert op verschillende plekken andere kleuren uit het hele spectrum. Dat ziet er uit als de regenboog in glitter. En heeft werkelijk hetzelfde effect als de facetten in een diamant. Elke vezel kan op elk punt een andere kleur reflecteren, welke kleur wordt bepaald door de hoek die het invallende en uitvallende licht heeft.

Mocht je graag hier een filmpje van zien, laat een bericht achter en ik ga er een filmpje van maken.

Wil je ook graag twijnen, haken, breien of weven met glitterdraad? Dat kan, ze zijn allemaal te koop in onze webshop:

Gebruik Discount CODE ‘ Glitter Korting ‘ voor 20% korting op 3 of meer glittercones.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s