5 tips voor Beginnende Spinners

Toen ik begon met spinnen van garens was er niet veel correcte informatie te vinden op internet. Ik keek veel fimpjes op YouTube, zat in Facebook groepen, en had zelfs een abonnement op SkillShare. Toch zag ik veel informatie die elkaar tegensprak. Las ik veel dingen die niet bleken te kloppen. En hoorde ik verkeerde termen. Het was super moeilijk om het juiste spinnewiel te vinden, en ik zou graag een artikel zoals deze hebben gelezen toen ik begon. Vandaar dit artikel.

In dit artikel 5 tips voor Beginnende Spinners.

Tip 1

het Jargon leren

Leer de termen en het jargon meteen aan in het Engels.

Dat maakt het super veel makkelijker om met andere spinners te communiceren, en te leren. Ook zijn er gewoon super veel termen niet te vertalen eigenlijk. Ook wordt het stukken makkelijker veel goede filmpjes te vinden als je de engelse termen gebruikt, simpelweg omdat YouTube er vol mee staat.

Spinnen is in de UK en in de Verenigde Staten veel populairder dan hier. Er zijn ook veel Duitse filmpjes te vinden, maar ook het Duits is minder goed in termen over wol en spinnen dan de Engelsen zijn. Dit is waarschijnlijk zo doordat Engeland echt een wol en schapenland is.

We hebben een gratis YouTube kanaal, en Facebook groep waarin we je alles leren wat je nodig hebt om het je snel eigen te maken.

Tip 2

Kies het juiste wiel

Neem de tijd om een wiel te kiezen dat bij jou past, en het garen kan maken wat jij graag gebruikt.

Dat kan een tijdje kosten, maar het is een beter plan dan tig wielen aanschaffen, en weer moeten weg doen, omdat het niet wil lukken. Of nog erger: de brui eraan geven omdat het niet lukt op één van de vele wielen die je gekocht hebt. Tot die tijd raad ik je aan om te spinnen met een spintol.

Zeker voor mensen die graag dun willen leren spinnen en hun eigen sokkengaren maken, is het verstandig te leren spinnen op een goede Turkse Spintol. Deze tollen zijn gemaakt voor het spinnen van heel dun garen. Net als met spinnewielen is er veel verschil tussen tollen. En de beste die ik heb gevonden worden gemaakt met de hand, veel liefde en vakmanschap, door mensen die zowel expert zijn in houtdraaien als in spinnen. Studio Spintol verkoopt heel goede spintollen en kan ik van harte aanraden in je zoektocht.

Zolang je nog aan het zoeken bent naar het juiste wiel, neem alvast les, tijdens spinles kan je al verschillende wielen uitproberen, en leren welk wiel jij eigenlijk zoekt.

Boek ons voor een onpartijdig advies

Tip 3

Lessen Nemen

Neem een (online) les, bij iemand die wordt aangeraden door andere mensen en zichzelf en haar tijd waardeert en voldoende ervaring heeft in spinnen, wol en lesgeven in het algemeen.

Ik heb zoveel mensen zien stranden omdat ze les namen van iemand met te weinig ervaring in spinnen, lesgeven of allebei. En dat is zo jammer.

Vraag in groepen naar wie mensen zouden aanraden, of zoek iemand op in de lijst van de Landelijke Spingroep naar iemand met veel ervaring in beide bij jou in de buurt. En als je mij wil boeken kan dat ook.

Als je liever nog even wil oriënteren, kan je veel leren door in educatieve Facebook Groepen te gaan zoals Spinnen voor Beginners.

Of boek ons voor een privéles via onderstaande knop.

Tip 4

Sla die leuke vacht nog maar even af

Het spinnen en verwerken van wol neemt tijd in beslag. En ook veel ruimte. Met de juiste informatie hoeft dat niet zo te zijn.

Elk stapje kost tijd, en als je leert kost het nog extra tijd. Om tijd te besparen zijn er hulpmiddelen en gereedschappen. Maar die kosten geld.

Het ruimte nemen voor deze hobby is niet altijd makkelijk. Als je een zak met wol hebt gekregen denk je daar niet aan. Maar vanaf het moment dat je er iets mee wil gaan doen gaat de meter lopen. Niet alleen kost de wol hobby veel tijd en geld, ook kost het veel ruimte. Ruimte om wol te wassen, ruimte om het te drogen, ruimte om het te kammen, op te slaan, en te verven.En vooral: ruimte en bakken om de wol motvrij te houden.

Ruimtegebrek is een veel gehoorde klacht van de partners van nieuwe spinners..

Want een spinnewiel is best een groot stuk gereedschap wat ineens in je huist staat. Komt daar ook nog eens een kaardmolen, heel veel emmers, tonnen, bakken en zakken wol bij, dan is er al snel ruimte gebrek. Dat is niet erg. Maar weet het van te voren. Dan kan je er al op rekenen.

Ik had het niet goed ingeschat toen ik eraan begon, en het heeft veel moeite gekost om alles goed te organiseren en opgeruimd te houden. Als je wol vies opslaat, zonder erover na te denken heb je binnen een jaar een mottenplaag in huis, en dat is echt verschrikkelijk.

Dus beter weet je het van te voren en maak je ruimte voor luchtdichte bakken en tonnen. Of koop je kleine hoeveelheden gewassen en alvast verwerkte lontwol of batts en sla je die leuke gratis vacht toch nog maar even af.

Of leer bij ons alles over Vachten verwerken door onderstaande lessenserie te boeken:


Tip 5

Leer zelf wol verven

Het aanschaffen van lontwol (combed top roving) bespaart je veel tijd, ruimte en zelfs geld als je witte lontwol zelf verft. Lontwol is een product gemaakt door de wolindustrie wat wij als spinners meteen kunnen gebruiken. De wol is verwerkt tot een lange lintvorm, de vezels staan grotendeels dezelfde richting op.

De wol die al is voorbereid in deze vorm is gemakklijk zelf te verven, en daarmee bespaar je geld. Dat niet alleen: het verven van wol neemt minder ruimte in dan het bewaren en schoonmaken van vachten of het aanschaffen van gekleurde lontwol in alle kleuren die je leuk vind en dat bewaren. Als ik een kleur wil spinnen loop ik gewoon naar mijn lontwol, pak er een stuk af, verf het, en hang het te drogen, binnen een dag heb ik de wol die ik wil voor mijn project en kan ik spinnen. Voor wol verven met voedingsmiddelen heb je niets extra’s nodig dan dingen die je toch al in huis hebt: een grote pan, een emmer, water en azijn. En een warmtebron zoals een fornuis. Easy Peasy!

Wil je graag wol wil leren verven met deze technieken: Fairy TAIL helpt je graag op weg. Neem eens een kijkje bij de educatieve producten in de webshop. Van recepten tot ebooks, youtube video’s en zelfs een klassikale methode via een Facebook Groep.

Dat waren de vijf tips. Als je nog meer wil leren, ik help je graag op weg.

Online les is heel 2021 beschikbaar online. Ik ben al beschikbaar vanaf €30 per les. Ook kan je wol verf recepten bestellen en onze lont van de maand na verven. Vanaf december 2021 gaan we rondreizen door Nederland, houd ons in de gaten voor Pop Up WorkShops bij jou in de buurt door in te schrijven op de nieuwsbrief. Of volg ons op Facebook.

Via Fairy TAIL wil Marieke meer mensen helpen om hun eigen magische garens te spinnen, de helende werking van het maken van garens over te brengen en inspireren. Marieke heeft jaren ervaring in lesgeven en lesmateriaal maken, voordat ze leerde spinnen. Ze was namelijk educatief auteur, Biologie en Wiskunde docent voor ze leerde spinnen. Fairy TAIL verft wol, maakt patronen, tutorials en ebooks. Ook hebben we (gratis) Facebook groepen, lidmaatschappen en nog veel meer.

Wil je meer weten over wat we allemaal doen bij Fairy TAIL, lees dat hier>Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s